07/19Projecten

Hoe maak je jouw huis inbraak-proof?

- Het Advanza Team

De zomervakantie is van start gegaan. Een tijd van zonnen op het strand, lekker eten en cultuur opsnuiven. Maar ook de periode waarin veel inbrekers hun slag slaan, inbrekers houden immers van leegstaande huizen. Als bewoner kun je er veel aan doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Hoe maak je jouw huis inbraak-proof?

De facts

Veel mensen denken dat hun huis goed beveiligd is, maar bij ruim 70% van de woningen is dat niet het geval. In 2016 stond de teller op 55.000 woninginbraken. Het aantal woninginbraken vertoont de laatste jaren een daling, deze daling is voor een groot deel te danken aan preventie.

70% van alle inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker, deze inbreker slaat toe wanneer de mogelijkheid zich voordoet. De meeste inbraken vinden overdag plaats en de achterkant van de woning is favoriet bij inbrekers.

Hoe gaan inbrekers te werk?

Er zijn veel verschillende inbraakmethodes, hieronder staat een overzicht van de meest voorkomende methodes (bron: politiekeurmerk.nl). Cilindertrekken is de laatste jaren een populaire methode.

Cilindertrekken:
De cilinder wordt uit het slot getrokken door er een schroef in te draaien en mechanisch druk op te bouwen.
Openbreken van deur of raam:
Bijvoorbeeld met een breekijzer of schroevendraaier.
Gaatjesboormethode:
Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt met een hulpstuk de sleutel omgedraaid die bewoners in het slot hebben laten zitten.
Flipperen:
Met een stuk plastic wordt aan de buitenkant de sleuf van het slot terug gedrukt.
Hengelen:
Met een stuk ijzer door de brievenbus wordt de deurklink naar beneden getrokken.
Bulgaarse methode:
Een cilinder dat uit het slot steekt wordt met een tang afgebroken.
Insluipen:
Inbrekers maken gebruik van openstaande (kleine) ramen of deuren.
Babbeltruc:
Personen die met een smoes jouw huis proberen binnen te komen.

Hoe maak je het inbrekers moeilijk?

Inbrekers willen binnen enkele minuten in een woning zijn. Lukt dit niet, dan zullen ze al snel een ander huis kiezen. Weet jij wat de zwakke plekken van jouw woning zijn? Verklein de kans op indringers met onderstaande inbraakpreventie tips.

  1. Zorg dat je woning is voorzien van hang- en sluitwerk met het SKG®-logo, met sterren. Vergeet de inbraakgevoelige schuifpui niet.
  2. Monteer anti-inbraakstrips.
  3. Beveilig ramen met barrièrestangen, dievenklauwen, raamboompjes of bijzetsloten.
  4. Installeer een alarmsysteem en plaats camerabeveiliging. Via Advanza vind je direct de juiste deal.
  5. Alhoewel de meeste inbraken via de begane grond plaatsvinden, komen inbraken via de eerste verdieping ook voor. Beveilig de bovenverdieping van je woning.
  6. Zorg dat er geen klimmogelijkheden zijn (bijv. een ladder of container).
  7. Goede verlichting in en rond het huis kan inbrekers afschrikken. Denk aan een bewegingssensor of verlichting met een tijdsschakelaar, houd struiken in achterpaden laag.
  8. Leg waardevolle spullen niet in het zicht maar in een inbraak werende kluis. Fotografeer en registreer kostbare eigendommen en noteer serienummers.
  9. Zorg ervoor dat jouw huis een bewoonde indruk maakt, vraag een betrouwbare buurman om je te helpen (o.a. auto op oprit, post uit het zicht, gordijnen openen en dicht doen, koffiekopjes op tafel, vuilnis buiten zetten, vermeld niet op Social Media dat je op vakantie bent).
  10. Start een WhatsApp Buurtpreventie groep.

Je kunt pas stressvrij op vakantie gaan als je zeker weet dat je woning veilig is. Met bovenstaande 10 tips kun je met een gerust hart vertrekken!

Vind de beste beveiligingsbedrijven in je regio
keyboard_arrow_right