06/20Projecten

Mediation: van negatieve strijd naar constructieve oplossing

- Het Advanza Team

Heb je een conflict met een persoon of een organisatie? Lukt het niet om tot een oplossing te komen? Een mediator kan je helpen om er samen uit te komen. Verklein je conflicten en vergroot je mogelijkheden! 

Wat is mediation? 

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. Met de hulp van een mediator ga je in gesprek met degene met wie je een geschil hebt. Een mediator is onafhankelijk en neutraal. Hij begeleidt de onderhandelingen en helpt je om samen een passende oplossing te zoeken.

Bij welke conflicten biedt een mediator uitkomst? 

Emoties kunnen hoog oplopen bij conflicten, waardoor een oplossing ver weg lijkt. Een mediator helpt je terug te keren tot de kern van het conflict door leiding te nemen in de communicatie tussen jou en de partij waarmee je een geschil hebt. 

Of het nu gaat om een echtscheidingsconflict, zakelijk conflict of arbeidsconflict, bijna alle conflicten lenen zich voor mediation. Ook bij minder voor de hand liggende conflicten biedt een mediator uitkomst, bijvoorbeeld wanneer je een geschil hebt met een buurman over een aanbouw.  

Hoe ziet het traject eruit? 

Een gesprek duurt meestal één tot twee uur. Tijdens de gesprekken maak jij jouw visie op het conflict kenbaar en ook de ‘tegenpartij’ maakt zijn standpunt duidelijk. De mediator nodigt jullie door middel van interventies uit om het geschil met elkaar te bespreken, hij zal dit communicatieproces begeleiden. 

Als de kern duidelijk is en het is helder hoe jij en de ‘tegenpartij’ tegen het geschil aankijken, is het tijd om te focussen op oplossingen. Vervolgens zal de mediator toetsen hoe haalbaar deze oplossingen zijn. Bij een ‘go’ worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst.

In twee derde van de gevallen is het mediation traject binnen vijf tot tien weken afgerond.   

Waarom kiezen voor een mediator? 

  1. Voorkom de gang naar de rechter
    Mediation is effectiever dan procederen: het mediation traject verloopt sneller en de kosten zijn aanzienlijk lager.
  2. Behoud de relatie 
    Mediation is gericht op behoud of verbetering van de relatie. De emotionele schade wordt hierdoor beperkt.  
  3. Win-win situatie 
    Door middel van mediation zoek je creatieve oplossingen. Mediaton biedt meer ruimte voor het maken van afspraken en je hebt zélf invloed op de uitkomst. Op deze manier creëer je een win-win situatie. Een rechter doet een uitspraak en dan wint vaak één van beiden.

Heb je een conflict en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Jaarlijks worden duizenden conflicten via mediation opgelost. Onze mediators helpen je graag om tot een compromis te komen: www.advanza.nl/juridisch

 

Vind de beste mediators in je regio
keyboard_arrow_right